Detectie bloedtransfusies mogelijk tijdens Tour de France

Het nationaal dopinglaboratorium zal de komende Tour de France over de middelen beschikken om illegale bloedtransfusies op te sporen.

Belga

Dat maakte directeur Jacques de Ceaurriz van het instituut in Châtenay-Malabry donderdag bekend.

Voor het eerst in de Tourgeschiedenis zal de ontwikkelde methode het bewijs kunnen leveren van "homologe transfusies", dat zijn bloedtransfusies waarbij de donor dezelfde bloedgroep heeft als de ontvanger. Het doel van dergelijke transfusies is om het zuurstoftransport in het organisme te verbeteren.

"Deze detectietechniek stond ook toe om Tyler Hamilton te ontmaskeren", verduidelijkte de Ceaurriz. De Amerikaan werd de dag na zijn winst in een tijdrit in de Vuelta 2004 betrapt op bloeddoping via een transfusie, wat hem het ontslag kostte bij zijn team Phonak. Hamilton werd voor twee jaar geschorst door het Amerikaanse Antidoping Agentschap, maar ging tegen die beslissing in beroep bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS).

Het aantal dopingcontroles deze Tour ligt op hetzelfde niveau als vorig jaar met ongeveer 150 geplande bloed- en/of urinecontroles en een honderdtal EPO-tests.

Volgens de Ceaurriz kan zijn lab voorlopig echter nog geen groeihormonen detecteren. "De techniek bestaat", legde hij uit, "maar de toepassing loopt vertraging op, omdat we een groot aantal antilichaampjes nodig hebben, waarover we nog niet beschikken."