Ongewoon gat in de ozonlaag boven Centraal-Europa

Boven delen van Centraal-Europa is deze week een ongewoon gat in de ozonlaag ontdekt, wat de autoriteiten tot gezondheidswaarschuwingen noopte.

Belga

Het Tjechische Zon- en Ozonobservatorium gaf het stationair gat in de ozonlaag de schuld voor hoge waarden van ultraviolette straling boven het gebied deze week. Die straling is slecht voor de huid. Zo haalde de Tsjechische UV-index zondag een 8.44 recordwaarde.

Centraal in de republiek bedroeg die index donderdag middag nog 8.00. De hoge waarden zouden tot in het weekeinde aanhouden. Delen van Duitsland, Oostenrijk en Slovakije waren ook getroffen door een lagere waarde van het beschermende ozon.

Het Tsjechische weerinstituut CHMU heeft de mensen opgeroepen zich niet te lang in de zon op te houden, zich in te smeren met beschermende crèmes en zonnebrillen te dragen.

Karel Vanicek, hoofd van het observatorium, zegt dat een en ander te maken heeft met de circulatie van luchtmassa's op 12 km hoogte. Luchtmassa's die doorgaans in het begin van de zomer over de Middellandse Zee en Noord-Afrika hangen, hebben zich noordwaarts verplaatst.

Volgens Vanicek waren er het laatste decennium telkens lagere ozonwaarden in de zomer. Hij denkt niet dat dit te wijten is aan ozonvernietigende scheikundige stoffen, maar sluit tegelijkertijd een mogelijke band met klimaatsverandering niet uit.