Radarantenne Mars Express helemaal uitgeklapt

De radarantenne van de Europese sonde Mars Express is nu helemaal ontplooid, zo heeft het Europese ruimtevaartbureau ESA bekendgemaakt.

Belga

De Europese sonde Mars Express was begin mei aan een hachelijke opdracht begonnen: het ontplooien van een gevoelige radarantenne. Het openklappen van de drie staven van de Marsis ("Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding Instrument") is vanwege het gevaar op beschadiging van de sonde maandenlang in het Jet Propulsion Laboratory van de NASA in Pasadena gesimuleerd, kreeg in februari groen licht en verliep in drie fasen.

Elk van de drie holle cylinders uit glasvezel en Kevlarmateriaal werd apart uitgeklapt. De twee 20 meter lange dipool-elementen waren eerst aan de beurt, de zeven meter lange "monopool" vormt het sluitstuk.

Er dook een probleem op met de eerste staaf, maar dat werd enkele dagen later opgelost. Na verificaties volgden de andere fasen. Op 19 juni zat het gevaarlijke manoeuvre er op.

De Marsis kan nu in principe vanaf 4 juli op zoek gaan naar water in de ondergrond van de Rode Planeet en de ionosfeer van Mars onderzoeken. Op het ogenblik dat de radar operationeel wordt, zijn alle instrumenten van de reeds succesrijke sonde actief.

De sonde werd in juni 2003 op Bajkonoer gelanceerd en kwam met Kerstmis van dat jaar in een baan rond onze buurplaneet.