Hoop voor behandeling suikerziekte type 1

Europese onderzoekers zijn er voor de eerste keer in geslaagd verlengde remissies van suikerziekte type 1 te verkrijgen, na slechts zes dagen van behandeling door injecties van specifieke antilichamen.

Belga

"Het is een geweldige hoop voor suikerpatiënten", aldus het team dat door Lucienne Chatenoud wordt gecoördineerd.

Deze proef van immunotherapie, die donderdag in de New England Journal of Medicine verscheen, had betrekking op 80 diabetici tussen 12 en 39 jaar oud die sinds kort afhankelijk zijn van een insulinebehandeling. De helft van de groep, door loting aangeduid, kreeg gedurende zes dagen een dagelijkse inspuiting met een antilichaam monoklonaal anti-CD3. De andere helft kreeg een placebo.

Bij 75 pct van de vroegtijdig behandelde patiënten, zijn de insulinebehoeften zeer duidelijk gedaald, zelfs na 18 opvolgingsmaanden. Het effect van de experimentele behandeling vertaalt zich dus bij het merendeel van de patiënten door een aanzienlijke vermindering van de noodzakelijk te injecteren insulinedosis, onder de drempel die over het algemeen als afhankelijkheid van insuline wordt beschouwd.

"Deze resultaten openen volkomen nieuwe perspectieven op de immunotherapie van de insuline afhankelijke suikerziekte. Ze tonen aan dat men de vooruitgang van de ziekte kan stoppen ", zeggen de onderzoekers. Dat zou het mogelijk moeten maken voor diabetici om met hun eigen insuline te leven, in plaats van afhankelijk te zijn van injecties.