Nationale Nederlanden erkent fout berekening beleggingsverzekeringen

Verzekeraar Nationale Nederlanden is in de fout gegaan met het berekenen van opbrengsten uit beleggingsverzekeringen. De polishouders kregen tien jaar lang bij de aanschaf van een beleggingsverzekering rekenvoorbeelden voorgeschoteld die helemaal niet klopten. Daardoor leek het dat zij aan het einde van de looptijd van de polis meer zouden ontvangen dan in werkelijkheid het geval was. Ongeveer een half miljoen beleggers zijn hierdoor getroffen.

Belga

Topman L. Wijngaarden bevestigde hiermee zaterdag een bericht in De Telegraaf. Het dochterbedrijf van bankonderneming ING ontdekte de misleidende becijfering reeds drie jaar geleden, maar had het naar eigen zeggen te druk met andere, belangrijkere zaken om de betrokken klanten in te lichten. Dit zou pas begin volgend jaar gebeuren.

"In 2002 bleek dat er verschillen waren in de berekeningen bij de software van onze tussenpersonen en onze eigen administratieve systemen. Iedereen die te kort komt, gaan we compenseren", aldus Wijngaarden. Hij spreekt van een programmeerfout.

Het concern heeft al 65 miljoen euro opzijgezet voor een compensatieregeling. Per gedupeerde klant kan de tegemoetkoming variëren van een paar euro tot ongeveer 1.500 euro.