Maria-Ommegang in Bergen op Zoom trekt duizenden

De 61ste Maria-Ommegang die zondagmiddag onder een stralende zon door de straten van het Nederlandse Bergen op Zoom trok, heeft tussen de 7.500 en 10.000 toeschouwers getrokken, vooral uit het zuiden van Nederland en uit België.

Los daarvan volgden nog eens enkele duizenden het openlijke huldebetoon aan Maria live via de plaatselijke televisie.

Declamerend, zingend en dansend brachten ongeveer achthonderd deelnemers, van wie velen al jaren meelopen, zondagmiddag de Zeven Vreugden van Maria tot leven. Devotie en volkscultuur gaan hand in hand in de processie.

De eerste ommegang dateert uit de vroege middeleeuwen en vormde toen het hoogtepunt van het feest van de Kruisvinding. Aan deze traditie werd echter in 1591 een einde gemaakt door onder meer het protestantse stadsbestuur, dat niet gecharmeerd was van de openbare devotie van de Bergenaren tot Maria.

In 1945 werd de Maria-Ommegang nieuw leven ingeblazen, nu niet meer als onderdeel van een feest, maar als dankbetuiging aan Maria. Dit was in 1942 door de Bergse kapelaan Ooyens aan Maria beloofd, als ze ervoor zorgde dat Bergen op Zoom voor grof oorlogsgeweld zou worden behoed.

Nu in het nieuws