Zuidoost-Azië herdenkt slachtoffers vloedgolf

Print
Miljoenen mensen in de Zuidoost-Aziatische landen rond de Indische Oceaan herdenken zondag de talloze slachtoffers van de tsoenami, die precies zes maanden geleden de kusten van Indonesië, Sri Lanka, Maleisië, Thailand en India overspoelde.
In Indonesië wonen vertegenwoordigers van de Verenigde Naties (VN) en de Wereldbank samen met de lokale bevolking en gezagsvoerders een herdenkingsplechtigheid bij. In Sri Lanka houden zowel boeddhisten, hindoes, moslims en christenen religieuze bijeenkomsten om de overledenen te herdenken.

De tsoenami kostte in totaal aan meer dan 200.000 mensen in dertien landen het leven. De Verenigde Naties schatten dat de heropbouw van de getroffen gebieden tot vijf jaar in beslag kan nemen. De totale kosten worden op 9 miljard dollar of 7,4 miljard euro geraamd.

De heropbouw van de huizen neemt een zeer groot deel van de koek in. In Sri Lanka alleen al moeten 77.000 nieuwe woningen worden gebouwd. De werking worden er bemoeilijkt door de regeringsbelissing om de nieuwe woningen alleen te laten bouwen op maximaal 100 meter van de kustlijn in het zuiden en 200 meter van de kustlijn in het noorden en oosten van het land.

In Indonesië, waar de vloedgolf minstens 128.000 mensenlevens eiste, loopt de heropbouw vertraging op door de vrees voor corruptie en politieke problemen. In Thailand, waar de getroffen toeristenresorts nog grotendeels leegstaan, moeten nog 2.000 slachtoffers worden geïdentificeerd. De hulp in Maleisië, waar 68 doden vielen, komt pas heel traag op gang omdat de getroffen kustgebieden moeilijk te bereiken zijn. Ook in India zijn geluiden te horen dat er meer hulp nodig is dan tot nu toe werd verleend.

De Belgische regering heeft al 6,5 miljoen euro ter beschikking gesteld voor noodhulp en ondersteuning van verschillende hulpprojecten voor de tsoenami-slachtoffers. In totaal is een budget van 10 miljoen euro voorzien. Ons land steunt in totaal zes hulpprojecten in Sri Lanka, Indonesië en de Maldiven.

.

Nu in het nieuws