Nieuwe naam denktank Dewinter/Nawijn ook onder vuur

De Nederlandse partij ChristenUnie is niet te spreken over het feit dat de Vlaams-Nederlandse denktank van Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Hilbrand Nawijn (LPF) "Marnix van Sint-Aldegonde" gaat heten.

Belga

Dat schrijft het Algemeen Dagblad (AD). Nadat eerder de naam "Willem van Oranje" diende te wijken, dreigt er mogelijk een rechtszaak.

"Willem van Oranje" was een werktitel voor de denktank. Toen die vorige week in de Nederlandse pers uitlekte, kreeg Hilbrand Nawijn bericht van de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die onder het kabinet van premier Balkenende valt, dat het Nederlandse koningshuis niet zo gelukkig was met de naam. In allerijl veranderden de politici de naam dan in Marnix van Sint-Aldegonde, de burgemeester van Antwerpen uit de 16de eeuw, secretaris van Willem van Oranje en auteur van het Wilhelmus, het Nederlandse volkslied.

Maar dit is niet naar de zin van de ChristenUnie die deze naam ook gebruikt. "Wij vrezen dat er verwarring kan ontstaan als Nawijn met zijn nieuwe denktank onder dezelfde naam politieke ideeën ventileert", zo citeerde het AD partijleider André Rouvoet. De ChristenUnie heeft derhalve een jurist ingeschakeld.

Nog volgens de krant maakt Nawijn, die binnen de Lijst Pim Fortuyn zwaar onder vuur ligt vanwege zijn samenwerking met Dewinter, zich weinig zorgen over de dreigende juridische stappen.