Legaal downloaden gaat erop vooruit

Zo'n 35 procent van de Britse muziekliefhebbers downloadt legaal muziek via het internet. Dat blijkt uit de studie "2006 Digital Music Survey" van Entertainment Media Research.

Belga

De onderzoekers maken zich sterk dat het aantal legale downloaders weldra de illegale downloaders zal overtreffen.  De online research firma ondervroeg 4.000 Britse muziekconsumenten naar hun downloadgewoonten en -praktijken. Angst voor vervolging bleek voor de muziekfans de grootste reden om het illegaal binnenhalen van muziekbestanden af te zweren (44 procent). Zo'n 39 procent vond dat dergelijke praktijken niet fair waren jegens de artiesten, en voor 29 procent gold de vrees voor het binnenhalen van virussen als een belangrijk motief.  De resultaten zijn het bewijs dat de inspanningen van de British Phonographic Industry (BPI) inzake de vervolging van muziekpiraten effect hebben. Het BPI vervolgde al meer dan 90 piraten over heel Groot-Brittannië. 

Marcel Heymans van het Belgische IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) noemt de resultaten van de Britse studie "verrassend positief", maar roept op om ze toch met een korrel zout te nemen. "Het is niet omdat een downloader al eens een legaal bestand heeft binnengehaald, dat we kunnen spreken van een echte trendbreuk bij die persoon. Daarnaast is niet iedereen bereid om toe te geven dat hij of zij muziek steelt".  Toch neemt dit niet weg dat het positieve resultaten zijn, aldus Heymans. Of dergelijke cijfers ook in België mogelijk zijn, betwijfelt hij: "De toestand in Europa, en in België, verschilt heel erg van die in de Verenigde Staten. Daar staat men op dit vlak al veel verder, en lijkt het mij realistisch te stellen dat het legaal downloaden er al sterk aan terrein heeft gewonnen. Dat komt onder meer door de grootscheepse jacht die de Amerikaanse muziekindustrie op muziekpiraten maakt. Ook het feit dat de meeste legale systemen gestart zijn in de VS, aangezien de Amerikaanse markt de grootste is, telt mee." Wat België betreft, is er volgens Heymans nog niet meteen beterschap in zicht. 

Nog volgens de studie verkrijgt 40 procent van de luisteraars momenteel zijn nieuwe muziek nog illegaal via gebrande cd's of via internet. Een lichtpunt is dat 42 procent van hen aangeeft al eens legale downloads te hebben aangekocht. Dat ontkracht de theorie dat een generatie die is opgegroeid met gratis muziek onmogelijk nog te overtuigen is om ervoor te betalen.