Plantentuin Meise toont uitgestorven gewaande prehistorische boom

De Nationale Plantentuin in Meise heeft woensdag een prehistorische boom voorgesteld waarvan men aanvankelijk dacht dat hij al twee miljoen jaar was uitgestorven.

Belga

"Op botanisch vlak is dit zoals oog in oog staan met een levende Tyrannosaurus", zei een trotse Koen Es van de Plantentuin woensdag.

De boomsoort werd voor het eerst ontdekt in 1994 in de Australische Blue Mountains, 200 kilometer ten noorden van Sydney. Parkwachter David Noble stootte op iets dat hij nog niet kende en plantkundigen indentificeerden de boom als een nieuwe soort. Later bleek het echter te gaan om een boomsoort waarvan wetenschappers dachten dat ze al twee miljoen jaar uitgestorven was.

"Het geslacht van de soort was al gekend uit fossiele vondsten van 90 miljoen jaar oud. De boom werd Wollemia Nobilis gedoopt en is het derde nog levende plantengeslacht van de Slangendenfamilie dat zijn hoogtepunt kende 200 miljoen jaar geleden", aldus Es.

De Wollemia is een conifeer, een neefje van het bij ons bekende apenverdriet. Hij is zo uitzonderlijk dat de precieze locatie waar de plant in de natuur gevonden werd, angstvallig geheim wordt gehouden.

Om de Wollemia nieuw leven in te blazen en tegen uitsterving te beschermen, kreeg een hele reeks instituten enkele jaren geleden opgekweekte planten in pot toegestuurd.