Olieverfschilderij Van Gogh bracht meer dan 3,5 miljoen euro op

Bij Christie's in Londen is dinsdag het schilderij "Une liseuse de romans" van Vincent van Gogh voor 3.537.640 euro afgehamerd, zo heeft het veilinghuis woensdag laten weten.

Belga

Het olieverfschilderij uit 1888 is afkomstig van een Amerikaanse verzamelaar en werd verkocht aan een collectioneur uit hetzelfde land.

In 1888 verhuisde Vincent van Gogh (1853-1890) vanuit Parijs naar het zuidelijke Arles om, volgens eigen zeggen, zo dicht mogelijk bij Japan te zijn als hij zich financieel kon veroorloven. Hij was onder de indruk van de felle kleurvlakken van Hiroshige, Utamaro and Hokusai, waarvan de laatste zich weer liet inspireren door kopergravures van de Hollandse school.

Een tweede invloed was het expressionisme van Gauguin. Deze zette Van Gogh ertoe aan vanuit zijn herinnering en zijn hart te schilderen, in plaats van naar bestaande voorwerpen. Ook het verstrijken der jaren liet Vincent niet onberoerd; ten tijde van de voltooïing van dit schilderij schreef hij in een brief aan zijn zuster: "Er is behoefte aan vreugde en geluk, aan hoop en liefde. Hoe lelijker, ouder, slechter, zieker en armer ik word, hoe meer ik me daartegen verzet door steeds fellere kleuren te gebruiken".

Hiervan is luidens Christie's het lezende meisje met haar inktzwarte haar, azuurblauwe lijfje en wijnrode mouwen tegen een fel gele achtergrond een "subliem voorbeeld".