VDAB speelt in op succes dienstencheques

Volgens Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke werken momenteel meer dan 15.000 mensen met dienstencheques. Door het succes is een belangrijke rol weggelegd voor de VDAB.

Belga

Dat zei de minister op het personeelsfeest van Greenhouse, een bedrijf uit Waregem dat 444 mensen met dienstencheques tewerkstelt.

Volgens Vandenbroucke wijst alles erop dat de steile groei van de dienstencheques nog even zal aanhouden. Sinds de lancering van het systeem zijn er in Vlaanderen ongeveer 6,5 miljoen cheques ingediend voor uitbetaling.

Maar in dezelfde periode kochten de gezinnen bijna 12 miljoen dienstencheques. "Hier schuilt tegelijk het tere punt van de dienstencheque: hij mag geen slachtoffer worden van zijn eigen succes", aldus Vandenbroucke.

"We moeten ervoor zorgen dat de mensen die cheques kopen, ook snel aan huishoudelijke hulp geraken en dat zij tevreden zijn over deze hulp", meent Vandenbroucke. Er moeten dus voldoende kandidaten zijn om in dit systeem te werken.

Daarom heeft de VDAB de vacaturelijn opgezet. Via die lijn contacteert de VDAB de bedrijven die het moeilijk hebben om aan werknemers te geraken. Die vacatures worden doorgespeeld aan werkzoekenden.

Ten tweede voorziet de VDAB specifieke opleidingen voor schoonmaak en strijk. Vorig jaar hebben 650 mensen een opleiding schoonmaak gevolgd. Voor strijk loopt er een proefproject in Oudenaarde. In het najaar worden ook projecten opgestart in Roeselare en Sint-Niklaas.