KBC Groep verwacht winstgroei van 10% tot 2008

De Belgische bankverzekeraar KBC Groep verwacht een jaarlijkse winstgroei met 10% te kunnen halen tot 2008 en denkt de huidige doelstelling voor 2005 (+10%) te zullen overschrijden. Er zal evenwel rekening moeten worden gehouden met een negatieve impact op de winst per aandeel, te wijten aan de groepsuitbreiding en aan de nieuwe boekhoudkundige normen (IFRS). Dat meldt KBC Groep in een persbericht.

Belga

De bankverzekeraar lichtte donderdag op een 'Investor Day' in Londen de nieuwe financiële doelstellingen en strategie toe, voor het eerst sinds de fusie met Almanij. De financiële doelstellingen zijn ambitieus. "Bijvoorbeeld de ratio's inzake kostenefficiëntie blijven behouden, maar als men kijkt naar de veranderende omstandigheden, zoals de nieuwe groepsstructuur en de nieuwe boekhoudnormen zijn die ratio's sterker dan vroeger", verklaarde woordvoerder Stef Leunens.

KBC Groep liet donderdag ook voor het eerst in haar kaarten kijken wat de private banking-activiteit betreft. Private banking is de dienstverlening aan de meest vermogende klanten.

In België komen twee complementaire modellen naast elkaar te staan: KBC Private Banking in de gewone bankkantoren, en de aparte kantoren van KBL European Private Bankers (Puilaetco), elk met een eigen productaanbod. Leunens: "Vroeger waren wij concurrenten van elkaar, nu krijgen de klanten de keuze en kunnen we doorverwijzen".

In de rest van West-Europa zullen de private banken van KBL blijven bestaan, elk onder hun eigen merknaam. Maar om kosten te besparen wordt de werking van die verschillende banken gestandaardiseerd en wordt er een 'hub' (knooppunt) gerealiseerd om bepaalde diensten te centraliseren. In het persbericht luidt het nog dat "de plaatselijke hoofdkantoor- en personeelskosten zullen worden aangepakt", maar of er ook zal gesnoeid worden in het personeel noemde de woordvoerder "te vroeg".

Oost-Europa wordt inzake private banking als een belangrijke groeimarkt beschouwd. KBC Groep is niet van plan om er op middellange termijn een autonoom private-banking-merk uit te bouwen of over te nemen. Daarentegen zal in de plaatselijke bankkantoren de know-how van KBC en KBL worden ingezet.