Spanje stelt vrouwenbesnijdenis ook in buitenland strafbaar

Het Spaanse parlement heeft donderdag een wet aangenomen die vrouwenbesnijdenis en andere vormen van genitale verminking ook in het buitenland strafbaar stelt.

AP Ned

Met de nieuwe wet hoopt de Spaanse justitie een einde te kunnen maken aan de praktijk onder sommige groepen immigranten om bij jonge meisjes de clitoris of (een deel van) de schaamlippen weg te snijden. Omdat genitale verminking al geruime tijd strafbaar is in Spanje, worden de ingrepen meestal uitgevoerd in het buitenland. Wie dat na de invoering van het donderdag aangenomen wetsvoorstel doet, loopt de kans op een gevangenisstraf van maximaal twaalf jaar.

De wet is een initiatief van het Catalaanse parlementslid Merce Pigem, die zegt dat maatschappelijke organisaties de afgelopen jaren verscheidene waarschuwingen hebben doen uitgaan over meisjes die door hun ouders mee naar het buitenland worden genomen om daar besneden te worden.

De Spaanse regering wil naast het strafbaar stellen van de besnijdenis in het buitenland migrantengemeenschappen gaan voorlichten over het leed en de schade aan de gezondheid die de besnijdenissen veroorzaken.