Vijf Zuid-Afrikaanse parlementariërs weg om corruptieschandaal

Vijf Zuid-Afrikaanse parlementariërs van het regerende ANC hebben donderdag hun ontslag ingediend nadat uit onderzoek was gebleken dat ze op grote schaal gesjoemeld hadden met onkostenvergoedingen.

AP Ned

In totaal zijn zeker dertig zittende en voormalige parlementsleden genoemd in het onderzoek, dat duidelijk maakte dat parlementsleden hun reis- en onkostenvergoedingen misbruikten voor luxueuze vakanties, uitspattingen in restaurants en andere privé-uitgaven.

Vorige week werd vice-president Jacob Zuma ontslagen nadat zijn naam was genoemd in een ander fraudeonderzoek. Naar verluidt zou Zuma omgerekend tienduizenden euro's aan streekpenningen hebben ontvangen om zijn invloed aan te wenden ten behoeve van enkele bedrijven en het justitieel uit de wind houden van zakenpartners en bekenden. Zuma's opvolger, ex-minister van energie Phumzile Mlambo-Ngcuka, is donderdag beëdigd.

President Thabo Mbeki heeft een grootschalige campagne aangekondigd om een einde te maken aan de corruptie op alle ambtelijke niveaus.