Ongerustheid omtrent reageerbuisjes uit gestolen Belgische truck

De Nederlandse politie gaat ervan uit dat duizenden reageerbuisjes die worden vermist uit een Belgische gestolen vrachtwagen, niet zijn verloren maar gestolen.

Belga

De politie houdt er ook rekening mee dat de dieven zich niet bewust zijn geweest van de aard van hun buit. De politie waarschuwt dat de daders, door alle aandacht in de media, zouden kunnen overgaan de buisjes met levensgevaarlijke inhoud ergens te dumpen, aldus een woordvoerder donderdag.

De vrachtwagen waarin de buisjes lagen opgeslagen en een andere vrachtwagen werden in de nacht van maandag op dinsdag in Ridderkerk, nabij Rotterdam, gestolen. Minstens vier met vuurwapens gewapende mannen overvielen de twee Belgische chauffeurs en de 12-jarige dochter van een van hen. Zij knevelden hun slachtoffers en sloten hen op in een bestelbusje dat ze ter plekke achterlieten. De drie wisten zichzelf te bevrijden en de politie te waarschuwen.

De vrachtwagens werden woensdagmorgen in Zevenbergschen Hoek teruggevonden. Er lekte vloeistof uit de laadruimte van een van de twee. Na onderzoek bleek het te gaan om een mengsel van dichloormethaan en dichloorethaan. Deze kankerverwekkende stof wordt in ziekenhuizen gebruikt voor bloedonderzoek.

De glazen reageerbuisjes zijn per honderd stuks verpakt in witte kartonnen doosjes, die zijn voorzien van een gele cirkel. Deze witte doosjes zijn per vier stuks verpakt in bruine kartonnen dozen zonder opdruk. Zowel het inademen of innemen als contact met huid of ogen kan gevaar opleveren voor de gezondheid.

Bij de huidige hoge temperaturen bestaat volgens de politie het risico dat de reageerbuisjes exploderen. Het betreft 8,5 cm hoge doorzichtige glazen reageerbuisjes met een zwarte dop.