Amerikaanse commandant spreekt Cheney tegen over Irak

De anti-Amerikaanse opstand in Irak is nog net zo sterk als zes maanden geleden, heeft generaal John Abizaid, de Amerikaanse militaire commandant in de Golf, donderdag voor de Senaatscommissie voor de strijdkrachten in Washington gezegd. Zijn zienswijze staat haaks op die van vice-president Dick Cheney, die onlangs heeft gezegd dat het verzet in Irak bezig is met de "laatste stuiptrekkingen". Abizaid heeft zelfs de indruk dat er meer buitenlandse strijders naar Irak komen dan een half jaar geleden. "Ik kan er niets anders over zeggen dan dat er nog een hoop werk te doen is", zei hij.

AP Ned

Verschillende Amerikaanse politici - Democraten maar ook enkele Republikeinen - verwijten de regering dat zij een te rooskleurig beeld schetst van de situatie in Irak. Minister van defensie Donald Rumsfeld, die ook voor de commissie verscheen, zei dat Cheney waarschijnlijk bedoelde te zeggen dat de opstandelingen vechten voor hun laatste kans, "omdat ze inzien hoe belangrijk het is als zij verliezen".

Rumsfeld keerde zich tegen suggesties van sommigen om een tijdbestek vast te stellen voor een Amerikaanse terugtrekking uit Irak. "Dat zou een fout zijn", zei hij. Op een vraag van senator Edward Kennedy of het geen tijd werd om op te stappen, gezien de "grove fouten en vergissingen" in de militaire campagne in Irak, riposteerde Rumsfeld dat hij al twee keer zijn ontslag heeft aangeboden, maar dat president George Bush het niet wilde aanvaarden.