Voormalig Klan-lid (80) krijgt 60 jaar gevangenisstraf voor doodslag

De 80-jarige Edgar Ray Killen, een voormalig leider van de racistische Ku Klux Klan in de Amerikaanse staat Mississippi, is donderdag door een rechter veroordeeld tot zestig jaar gevangenisstraf wegens de doodslag van drie burgerrechtenactivisten in 1964.

AP Ned

Voor elk van de drie aanklachten werd Killen veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Killen was dinsdag al door een jury schuldig bevonden.

De advocaat van Killen kondigde aan in hoger beroep te gaan, omdat de rechter naar zijn mening niet had mogen toestaan dat de jury niet alleen een oordeel uitsprak over de vraag of Killen schuldig is aan moord, maar ook over de vraag of hij schuldig is aan doodslag.

Killen stond terecht voor zijn aandeel in wat een mijlpaal is geworden in de Amerikaanse strijd voor gelijke rechten voor zwarten: de moord op de blanken Michael Schwerner en Andrew Goodman uit New York en op de zwarte, uit Mississippi afkomstige James Chaney. De jongemannen hielpen zwarten in Mississippi zich te registreren als kiezers. Hun dood - gedramatiseerd in de film Mississippi Burning uit 1988 - galvaniseerde de burgerrechtenbeweging in de zomer van 1964, bekend als de Freedom Summer, en versnelde de invoering van de Civil Rights Act later dat jaar.

Al sinds 1964 wordt Killen in verband gebracht met de moorden. Volgens getuigen en volgens de FBI was hij degene die de zoektocht naar de jongemannen organiseerde. Klan-leden doodden daarop het drietal en begroeven hun lijken. Samen met een aantal anderen stond Killen in 1967 terecht - wegens het schenden van de burgerrechten van het drietal, niet wegens moord. Zeven mannen werden veroordeeld, maar de jury kwam in het geval van Killen niet tot een oordeel.