Zeker 15 doden bij ontploffing autobommen in Bagdad

Bij aanslagen met autobommen zijn donderdag in Irak zestien doden en 37 gewonden gevallen. Vijftien doden en 28 gewonden vielen bij twee autobomaanslagen in het centrum van Bagdad. De aanslagen werden vrijwel gelijktijdig gepleegd in de winkelwijk Karradah, waar overwegend sjiieten wonen. Onder de doden bevonden zich vijf politieagenten.

AP Ned

Een derde autobom ontplofte in Tuz Khormato, ten noorden van Bagdad. Doelwit was een politiepatrouille. Eén agent kwam om het leven en negen burgers raakten gewond, aldus de politie.

Amerikaanse en Iraakse eenheden doodden donderdagochtend zes opstandelingen bij een inval in een schuilplaats in Bagdad van extremisten die banden zouden hebben met Abu Musab al-Zarqawi, de leider van de groep Al-Qaida in Irak. Een voorraad wapens, munitie en explosieven werd in beslag genomen, aldus een bekendmaking van het leger.

Al-Qaida in Irak meldde donderdag de dood van een gezochte Saudische terreurverdachte, Abdullah al-Roshoud, bij een Amerikaanse luchtaanval in het noordwesten van Irak. Al-Roshoud was de nummer 24 op een lijst van 26 vermoedelijke terroristen die de Saudische autoriteiten twee jaar geleden opstelden na een reeks aanslagen op westerse doelen in Saudi-Arabië. Hij was een van de drie verdachten op de lijst die nog vrij rondliepen.

Volgens het bericht op de website was Al-Roshoud begin april naar Irak gevlucht. Hij zou zijn gesneuveld bij gevechten in Qaim, vlakbij de Syrische grens.

Al-Roshoud werd beschouwd als een van de voornaamste theologen van het netwerk van Al-Qaida in Saudi-Arabië. Hij zou de religieuze autoriteit van het netwerk zijn geweest die toezag op de religieuze rechtvaardiging van terreurdaden van Al-Qaida. In juli 2004 werd ook al eens gemeld dat hij was omgekomen bij gevechten met Saudische ordetroepen, maar dat bericht werd ontkend door de Saudische autoriteiten.