Veertig kilo verrijkt uranium onderschept in Brazzaville

De autoriteiten van de Republiek Congo-Brazzaville hebben in Brazzaville veertig kilogram verrijkt uranium onderschept. Dat heeft de Congolese minister van Mijnbouw, Ingele Ifoto, donderdag in Kinshasa meegedeeld.

Belga

Het uranium werd vanuit de naburige Democratische Republiek Congo (RDC) gesmokkeld. Het gaat om verrijkt uranium met de zeer radioactieve isotoop U- 235 die splijtbaar is. Op de pakjes stond "PTS 99 en 995" vermeld.

Volgens Ifoto is de smokkel het werk van het mafieuze netwerk dat bestaat uit drie burgers van de DRC (Michel Kasongo Fataki, Jules Malela en Camille Malenge) en twee uit Congo-Brazzaville (Guy Bassa Kami en Kevin Loko Christ).

De minister bedankte zijn collega van Congo-Brazzaville voor zijn bijdrage aan de ontmanteling van het smokkelnetwerk tussen beide oevers van de Congo-stroom.

Volgens een betrouwbare bron heeft Congo-Brazzaville de veertig kilogram uranium nog niet officieel teruggeven aan de DRC.

Uranium-235 is voor 0,7 procent aanwezig in natuurlijk uranium, de rest bestaat uit niet-splijtbaar uranium-238. Slechts die 0.7 procent uranium-235 maakt splijting mogelijk onder invloed van neutronen en is de energiebron voor kerncentrales.