Mensenrechtengroepen willen stappen tegen Zimbabwe

Ruim tweehonderd buitenlandse mensenrechtengroepen hebben de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties donderdag gevraagd actie te ondernemen om de regering van Zimbabwe te laten stoppen met de operatie Murambatsvina (Weg met de Rommel), die honderdduizenden arme stadsbewoners van hun onderkomens en middelen van bestaan heeft beroofd.

AP Ned

In een gezamenlijke verklaring noemen de organisaties, waaronder Amnesty International en Zimbabwe Lawyers for Human Rights, de zuiveringscampagne een ernstige schending van mensenrechten en "een verontrustende belediging van de menselijke waardigheid".

Volgens de organisaties zijn sinds het begin van de campagne in mei tienduizenden hutjes en verkoopstalletjes gesloopt, zonder voorafgaande kennisgeving en behoorlijke rechtsgang en zonder dat de bewoners of gebruikers alternatieve accommodatie werd aangeboden. "Tienduizenden mensen wonen nu in de winter buiten, zonder afdoende beschutting, voedsel of schoon water."

De regering van president Robert Mugabe zegt dat het gaat om een stadsvernieuwingscampagne, maar volgens de politieke oppositie is de schoonmaakactie bedoeld om haar aanhang te straffen, die voornamelijk uit arme stedelingen bestaat.