"Israëlische soldaten kunnen ongestraft doden"

De Israëlische autoriteiten zijn niet in staat soldaten te vervolgen die Palestijnse burgers hebben gedood. Het geweld de laatste vijf jaar heeft binnen het leger een cultuur van straffeloosheid doen ontstaan. Dat blijkt uit een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Belga

Volgens HRW hebben Israëlische troepen duizenden onschuldige Palestijnse burgers en buitenlanders verwond of gedood sinds het begin van de Tweede Intifada, eind september 2000.

"De Israëlische autoriteiten hebben in minder dan vijf procent van de gevallen een onderzoek gevoerd naar het onwettelijke gebruik van geweld", staat te lezen in een persbericht over het rapport.

"De meeste onderzoeken over de dood van burgers die Israël heeft gevoerd, zijn een schande", aldus Sarah Leah Whitson, de directrice van HRW voor het Midden-Oosten en auteur van het rapport.

"Het onvermogen van de regering om soldaten te vervolgen die onschuldige burgers hebben gedood, heeft een sfeer gecreëerd die militairen aanmoedigt te denken dat zij ongestraft kunnen moorden", preciseert Whitson.

Ze voegde eraan toe dat volgens Israëlische mensenrechtenorganisaties het Israëlische leger 108 onderzoeken heeft gevoerd over gedode burgers. Slechts 19 onderzoeken leidden tot een beschuldiging en zes tot een veroordeling. De grootste straf was twintig maanden gevangenis.

Luitenant-kolonel Sharon Feingold, woorvoerster van het leger, verklaarde dat het HRW-rapport "gericht is tegen een land dat al vier jaar het hoofd moet bieden aan het Palestijnse terrorisme". "We doen al het mogelijke om onderscheid te maken tussen terroristen en personen die ongewapend zijn. Het is erg moeilijk om op het terrein het verschil te zien, zodat veel onschuldige Palestijnen in het spervuur tussen beide kampen terechtkomen", aldus Feingold.

De woordvoerster voegde eraan toe dat het leger sinds het begin van de Intifada vandaag 130 zaken heeft lopen die onder de verantwoordelijkheid vallen van een officier die minstens de graad van kolonel heeft. Er waren 28 aanklachten over onwettelijk schieten, waarvan er zes tot een veroordeling hebben geleid en 21 nog hangende zijn.

Volgens de woordvoerster worden de onderzoeken bemoeilijkt omdat de Palestijnen "terughoudend" zijn om met de Israëlische autoriteiten mee te werken.

"Om een gerechtelijk onderzoek te openen, moet de aanklager de feiten bewijzen voor een rechtbank. Bovendien moet er een autopsie gebeuren en zijn er getuigen nodig. Helaas willen de Palestijnen vaak niet meewerken om tal van redenen", besloot Feingold.