Geheim CIA-rapport over oorlog in Irak veroorzaakt opschudding

Een nieuw geheim rapport van het Central Intelligence Agency (CIA) heeft in de Verenigde Staten voor opschudding gezorgd.

Belga

Volgens het rapport, dat woensdag in de Amerikaanse media verscheen, betekent de opstand in Irak een internationale bedreiging en zouden er ook beter getrainde islamitische terroristen uit voortkomen, in vergelijking met de oorlog in Afghanistan in 1980. Die oorlog betekende immers de "geboorte" van Osama Bin Laden en al-Qaida.

"Het rapport werd vorige maand afgerond en circuleerde geruime tijd langs verschillende overheidsinstellingen. De afgelopen dagen maakten ook heel wat leden van het Amerikaanse Congres en de Amerikaanse inlichtingendiensten melding van het rapport", schrijft een journalist van de The New York Times. "Volgens hen is het duidelijk dat de oorlog een gevaarlijke erfenis zal produceren door het verspreiden van Irakezen naar andere landen. Bovendien zijn de strijders ook meer deskundig en beter georganiseerd in vergelijking met de periode voor het conflict".

Volgens het rapport hebben de Iraakse en buitenlandse strijders een uitgebreid gamma dodelijke technieken en vaardigheden ontwikkeld. Wanneer de opstand in Irak eindigt, is de kans bovendien groot dat de islamitische militanten zich over de hele Arabisch-sprekende wereld verspreiden om daar tegen hun eigen regeringen in opstand te komen. Ook verschillende streken in Europa kunnen tot de doelwitten behoren.

Tijdens de dagelijkse persbriefing op het Witte Huis reageerde persverantwoordelijke Scott McClellan gelaten op de vragen omtrent het CIA-rapport. "Irak is de centrale gevechtslinie in de oorlog tegen het terrorisme", luidt zijn herhaling van het reeds door Bush geopperde 'vliegenvangerprincipe'. "Dat is dan ook de reden waarom we de terroristen in Irak bestrijden. Op die manier moeten we ze thuis niet bestrijden". Op alle verdere vragen, kregen de journalisten eerder ontwijkende antwoorden die steeds op hetzelfde neerkwamen: "Alles maakt deel uit van de oorlog tegen het terrorisme".