VS negeren VN-verzoek inspectie Guantanamo

De Verenigde Staten negeren voortdurend verzoeken van de Verenigde Naties om inspecteurs van de organisatie toe te laten tot het gevangeniscomplex Guantanamo Bay in Cuba. Dat hebben vier mensenrechtenexperts van de VN, onder wie de speciale VN-gezant voor marteling Manfred Nowak, donderdag gezegd op een persconferentie in Genève, die zij organiseerden uit onvrede over het gebrek aan medewerking van Amerikaanse zijde.

AP Ned

Het verzoek Guantanamo te mogen bezoeken is volgens de experts gebaseerd op serieus klinkende beschuldigingen van marteling en van wrede en onmenselijke behandeling. Veel van de beschuldigingen baseren de experts op vrijgegeven Amerikaanse regeringsdocumenten. Op hun laatste verzoek het complex te mogen bezoeken, ingediend in midden april, is nog geen antwoord gekomen, aldus de experts. Volgens een Amerikaanse regeringswoordvoerster is het verzoek nog in behandeling.

Tot nu toe hebben alleen Rode Kruis-medewerkers toegang gehad tot het complex, dat sinds 2002 wordt gebruikt als detentiecentrum voor veronderstelde terroristen. Het Rode Kruis maakt zijn bevindingen niet openbaar. Mochten inspecteurs van de VN het complex ooit bezoeken, dan zullen hun bevindingen wel worden onthuld.