Turkije ontslaat bondscoach Ersun Yanal

De Turkse bondscoach Ersun Yanal werd woensdag bedankt voor bewezen diensten. Levent Bicakci, de voorzitter van de Turkse voetbalfederatie, maakte zijn ontslag woensdagavond in Istanboel bekend. In de Turkse kranten werd zijn ontslag woensdagochtend al aangekondigd.

Belga

Yanal bedankte de trainer "voor de belangrijke stappen die op weg naar de eindronde van het WK 2006 in Duitsland gezet werden" en zei dat beide partijen in alle vriendschap uit elkaar gaan. Volgens de pers heeft het ontslag alles te maken met het feit dat Yanal, om niet nader genoemde redenen, weigerde Turkije te begeleiden op de Middellandse Zee Spelen, die donderdag in het Spaanse Almeria vann start gaan. De coach zat al op de wip toen Turkije op 4 juni in een WK-kwalificatieduel niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel tegen Griekenland. Twee weken terug werd er wel veel goedgemaakt met een 0-6 overwinning in Kazachstan, waardoor Turkije op de tweede plaats in kwalificatiegroep 2 van de Europese zone kwam.

De 43-jarige Yanal tekende in april van vorig jaar een contract voor vier seizoenen als bondscoach van Turkije. Hij nam het over van Senol Gunes, die er niet in slaagde zijn land naar Euro 2004 in Portugal te leiden. Als clubtrainer was hij voordien bij Denizlispor, Ankaragucu en Genclerbirligi aan de slag. Met die laatste club bereikte hij in 2004 de vierde ronde van de UEFA Cup. Als opvolger voor Yanal wordt de naam van Fatih Terim, ex-coach van Galatasaray en AC Milaan, genoemd.