Veertigtal mensen vergiftigd in 'call center' in Moeskroen

Een veertigtal mensen die voor een 'call center' in Moeskroen werken, is donderdagnamiddag het slachtoffer geworden van een vergiftiging. Ze werden naar ziekenhuizen in Moeskroen en Kortrijk gebracht, maar niemand verkeert in levensgevaar.

Belga

Een insektenverdelgend middel tegen mieren zou aan de basis van de vergiftiging liggen.

De brandweer van Moeskroen kreeg even over 13.00 uur een oproep omdat verscheidene personen in call center E-Bos, aan de rand van de stad, zich onwel voelden. Er kwamen vijf ambulances ter plaatse, één MUG-dienst en een 15-tal hulpverleners. Vanuit Kortrijk werd een tweede MUG-voertuig gestuurd ter versterking.

De hulpdiensten stelden ter plaatse vast dat een zestigtal personen aan algemene intoxicatie leed. Gezien de feiten werd een noodplan afgekondigd. De 44 ergst getroffen slachtoffers, Belgen en Fransen, werden opgenomen in de ziekenhuiscampussen Refuge in Moeskroen en Maria Voorzienigheid in Kortrijk.

Eerst werd gedacht dat de freon in het ventilatiesysteem van het bedrijf de vergiftiging had veroorzaakt. Later verklaarde een verantwoordelijke van het call center dat een insektenverdelger, blijkbaar van het merk Baygon, in combinatie met de hitte en het gebruik van een airconditioning aan de basis van het incident lag.

De verdelger werd gebruikt om de talrijke mieren in het vast tapijt van het call center te bestrijden. Een dergelijk middel neemt echter tien keer in kracht toe wanneer het wordt gebruikt op vast tapijt, aldus nog de verantwoordelijke.