Gestolen of verloren gsm kan voortaan snel geblokkeerd worden

Vanaf donderdag kan een gestolen of verloren gsm snel geblokkeerd worden. Minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche en minister van Economie Marc Verwilghen hebben een Ministerieel Besluit klaar dat de procedure vereenvoudigt. "Als iedereen vanaf nu niet alleen zijn sim-kaart onbruikbaar maakt maar ook het toestel zelf, zal het aantal gsm-diefstallen snel teruglopen", aldus Van den Bossche.

Belga

In 2004 werden 132.500 sim-kaarten geblokkeerd na diefstal of verlies. Hiervan vroeg amper acht procent om zijn toestel te blokkeren. Het lage percentage was deels te wijten aan onwetendheid, deels aan een omslachtige procedure, aldus de ministers in een mededeling. Zo moest de consument een proces verbaal voorleggen aan zijn operator vooraleer het toestel kon geblokkeerd worden. Maar aangifte doen bij de politie kan al gauw een halve dag kosten en dus kozen velen ervoor om enkel hun sim-kaart te blokkeren.

Het besluit van de ministers vereenvoudigt nu de procedure om een gsm te laten blokkeren. Vanaf vandaag/donderdg is het systeem operationeel. Wie zijn gsm verliest of wanneer hij wordt gestolen, kan met een telefoontje naar de operator deze gratis laten blokkeren. Hierdoor wordt de gsm nog dezelfde dag onbruikbaar bij alle aangesloten operatoren.

Om de bekendheid van het systeem te verhogen moeten de drie mobiele operatoren hun klanten hiervan minimum één maal per jaar op de hoogte brengen.

De operatoren zijn te bereiken op 0475/19.99.99 voor Proximus, 0485/19.99.99 voor BASE en 0495/19.99.99 voor Mobistar.