Meteorologische hittegolf is officieel een feit

Donderdag omstreeks 15.00 uur noteerde het KMI in Ukkel een maximumtemperatuur van 30,3° C. Dat betekent dat er meteorologisch gezien officieel sprake is van een hittegolf.

Belga

Als er vijf opeenvolgende dagen maximumtemperaturen worden opgetekend van boven de 25° C, waarbij het drie dagen warmer is dan 30° C, dan is er sprake van een hittegolf.

"Zondag, maandag en donderdag lag de maximumtemperatuur boven de 30° C. Ook dinsdag en woensdag werd de grens van de 25° C overschreden. Dat betekent inderdaad dat we, volgens de normen, te maken hebben met een hittegolf", aldus Pierre Mosselmans van het KMI.

"De maximumtemperatuur van vandaag is bovendien waarschijnlijk nog niet helemaal bereikt. Die kan tussen 16.00 en 17.00 uur nog oplopen tot 31 à 32° C", aldus Mosselmans. "Morgen/vrijdag wordt waarschijnlijk zelfs de warmste dag van de week, met opnieuw temperaturen boven de 30° C."

"Deze temperaturen zijn niet uitzonderlijk, maar ook niet normaal", voegde hij eraan toe. "De gemiddelde maximumtemperatuur voor de maand juni, berekend over meer dan 30 jaar, is 21 à 22° C. 1976 was een recordjaar. Toen werd bijna gedurende een ganse week een maximumtemperatuur van 33 à 34° C opgetekend. Iets recenter, in 1998, klom de maximumtemperatuur in de maand juni nog tot 29,4° C".