Camera’s Antwerps De Coninckplein staan er nog altijd niet

De videocamerabewaking op het De Coninckplein hangt er nog altijd niet. De ondergrondse buizen voor de kabels die de drie camera’s moeten aansturen blijken totaal verkeerd te lopen. ”Dit is onbegrijpelijk”, sakkert veiligheidsschepen Dirk Grootjans (VLD).

jforier

Schepen Grootjans hoopte twee maanden geleden dat Integan de camera’s operationeel zou krijgen bij de opening van de Permeke-bibliotheek, zoals het stadsbestuur in december 2004 besliste. Dat lukte niet. Normaal komen er twee camera’s aan de hoeken van het Permeke-gebouw en één aan de kubus van het Grand Café Permeke. Maar tot vandaag is men er niet in geslaagd om de bewakingscamera’s te plaatsen.

”Dat klopt”, geeft Grootjans toe. ”Na de miserie met de camera’s op de as Grote Markt-Centraal Station lopen er nu weer allerlei zaken mis. Zo moeten er bijkomende werken worden uitgevoerd omdat de buizen waardoor we een aantal kabels moeten trekken, schijnbaar fout werden gelegd. Ze lopen bijvoorbeeld dood tegen een muur. Het is onbegrijpelijk, maar spijtig genoeg de realiteit”, aldus Dirk Grootjans. ”We blijven achter hun veren zitten opdat de camera’s er zo snel mogelijk komen.

Bij de bewonersgroep Van Arteveldestraat had men gehoopt dat de videocamerabewaking zou bijdragen tot een leefbaarder klimaat, zeker in de zomermaanden. ”Sinds twee weken loopt de situatie ‘s nachts op het De Coninckplein weer uit de hand”, aldus Christophe Verbruggen. In de buurt klagen meer mensen over de situatie op het plein. Verbruggen vraagt namens de bewonersgroep dat het mobiel politiekantoor in de zomermaanden weer permanent op het plein kampeert.

”De stad heeft er uiteraard alle belang bij dat het plein goed functioneert en niemand hindert. Als er zaken ‘s nachts niet door de beugel kunnen, zullen we optreden. Het mobiel politiekantoor kan eventueel terugkomen, maar ik wil eerst een duidelijke kijk op de situatie van het De Coninckplein”, aldus Dirk Grootjans.