Afbraak voor MAS eindelijk van start

De afbraak van de International-loods op de Hanzestedenplaats is eindelijk begonnen. Als cultuurminister Bert Anciaux (Spirit) straks zijn beloofde subsidies uittrekt, kan Antwerpen in november beginnen bouwen aan het Museum aan de Stroom (MAS).

jforier

Afbraakfirma Van Loo knipte gisteren twee betonnen dakgebinten van de leegstaande havenhangar op de Hanzestedenplaats door. De loods moet plaats maken voor de 53 meter hoge MAS-toren, die architect Willem Jan Neutelings ontwierp. Het stadsbestuur hoopt nog steeds dat het museum, expohall, feestzaal en ontmoetingscentrum op 31 december 2007 open kan. Met vuurwerk! Maar dan moet minister van Cultuur Bert Anciaux wel snel de beloofde 21 miljoen euro op zijn meerjarenbegroting vinden. Directeur van het MAS Carl Depauw heeft er vertrouwen in dat de minister nog voor het zomerreces het licht op groen zet. Enkele weken geleden raakte bekend dat Gent zijn plannen voor een Muziekforum niet onmiddellijk doorzet, wat budgetruimte vrijmaakt voor het MAS. Het MAS-dossier is inmiddels volledig klaar voor uitvoering, want het schepencollege keurde het inhoudelijke plan goed.

Het MAS gaat tien verdiepingen tellen: op de eerste verdieping komen de kantoren, op het tweede de open museumdepots. Dan volgen zes plateaus voor de Antwerpse collecties, gepresenteerd per thema. Op het negende komt een expohall, die ook internationale tentoonstellingen wil presenteren. Daarvoor worden nu al gesprekken gevoerd in Sint-Petersburg.

De bovenste verdieping biedt een panoramisch uitzicht over de stad en krijgt een restaurant en feestzaal. Voor de buitenbekleding van de MAS-toren koos architect Neutelings rozerode Indische leisteen en gegolfd glas. Rood wordt ook de overheersende kleur voor het interieur.