Lek in tank salpeterzuur Philips: deel bedrijf ontruimd

Bij Philips in Turnhout is woensdagnamiddag een lek ontstaan in een leiding van een tank salpeterzuur. Het tankpark en de gebouwen ernaast werden preventief ontruimd.

Belga

Een persoon werd preventief naar het ziekenhuis overgebracht, zo meldt de brandweer. Door een technisch defect aan de klep of afsluiting in een leiding van de tank ontstond een klein lek. De bedrijfsbrandweer riep onmiddellijk de hulp in van de 'stadsbrandweer'. Meteen werd ook beslist om een gaspakkenteam van de zone op te roepen. Zowel de korpsen van Merksplas, Beerse, Arendonk, Kasterlee en Ravels kwamen ter plaatse, evenwel zonder materiaal want dat staat in Turnhout opgeslagen. De hulpverleners in gaspak konden het lek lokaliseren en dichten. Ze gingen ook na of er salpeterzuur in het wateropvangsysteem was geraakt, maar dat was niet het geval.

Een persoon werd preventief overgebracht naar het ziekenhuis omdat hij met zijn heftruck door de wolk salpeterzuur was gereden. Volgens de brandweer was er nooit gevaar voor de omgeving of de omliggende bedrijven. Wel werden het tankpark en de gebouwen in de onmiddellijke omgeving uit voorzorg ontruimd.