Hof van beroep Antwerpen: tot 10 jaar cel voor verstrooide bankovervallers

Het Antwerpse hof van beroep heeft dinsdag een arrest geveld over een gewaagde overval op een KBC-bankkantoor in Antwerpen. De 37-jarige Ahmed B. (Belkaïd) kreeg tien jaar celstraf. De 32-jarige bekende kickbokser Abdelaziz K. (Khattou) moet vijf jaar brommen en voor de 33-jarige Mustapha A.M. (Ait Malek) was een celstraf van drie jaar weggelegd bovenop de vier jaar die hij al eens eerder kreeg.

Belga

Op 29 januari 1999 verbrijzelden vier gemaskerde en gewapende mannen de zijdeur van het KBC-kantoor aan de Lange Lobroekstraat in Antwerpen met een zware slaghamer. De overvallers hadden carnavalsmaskers op en waren gekleed in blauwe overalls. Het bankpersoneel en de aanwezige klanten moesten op de grond gaan liggen. Eén bediende werd gedwongen om de kluis te openen en de inhoud te overhandigen. De vier gingen met zo'n 80.000 euro aan de haal.

Maar toen ze met hun tassen barstensvol geld aan de vluchtauto stonden, die ze de nacht daarvoor hadden gestolen bij een homejacking, kwamen ze tot de ontnuchterende vaststelling dat ze de autosleutels in de bank waren vergeten. Daarom pleegden ze een carjacking op een voorbijrijdende Opel. De bestuurder kreeg een pistool onder de neus geduwd en hoorde een schot afgaan. Hij kwam er evenwel met de schrik vanaf.

Op de Bredabaan in Merksem wilden de vier van auto wisselen. Ze hielden de bestuurder van een Alfa Romeo tegen, sleurden zijn moeder uit de wagen, maar slaagden er niet in om met de auto weg te rijden. Eén van de overvallers koos op dat moment het zekere voor het onzekere en ging er te voet vandoor. Hij raakte echter niet ver en werd in de buurt van de Lambrechtshoekenlaan bij de lurven gegrepen.

De drie anderen stoven terug weg in de Opel, met de politie op de hielen. Tijdens een wilde achtervolging door de Antwerpse binnenstad namen de overvallers tot viermaal toe de agenten onder vuur. In de Appelmansstraat werden ze uiteindelijk klemgereden. Twee overvallers konden gevat worden, de derde verdween spoorloos.

De beklaagden werden vervolgd voor onder meer poging doodslag, diefstal met geweld en weerspannigheid. Abdelaziz K. en Mustapha A.M. hadden daar in eerste aanleg nog respectievelijk zes en acht jaar cel voor gekregen. Maar het hof sprak hen voor de poging doodslag vrij.

Mustapha A.M. had in dezelfde periode als de bankoverval gelijkaardige feiten gepleegd waar hij al vier jaar cel voor had gekregen. Het hof oordeelde daarom dat er sprake was van eenheid van opzet, maar meende wel dat vier jaar cel te weinig was. Daarom werd een bijkomende straf van drie jaar opgelegd. Voor Ahmed B. veranderde er niets: hij kreeg dezelfde straf als in eerste aanleg. Het hof beval wel zijn onmiddellijke aanhouding. De KBC kreeg een schadevergoeding van ruim 360.000 euro toegewezen.