Antwerpse dierenbescherming zoekt ‘poezenreservaat’

De Coördinatie Antwerpse Dierenbescherming (CAD) ving tussen januari en mei 606 zwerfkatten. Sommige wijken willen de poezen niet terug. CAD zoekt voor deze katten een ‘reservaat’.

ghouben

De stad Antwerpen bond eind vorig jaar de strijd aan met het groeiend aantal zwerfkatten in sommige wijken. In samenwerking met CAD werd een speciaal meldpunt opgericht. Bij een melding van bewoners rukken de vrijwilligers van CAD uit om de zwerfkatten te vangen. De gezonde diertjes worden gesteriliseerd of gecastreerd, ontwormd en ontluisd. Zieke katten krijgen een dodelijk spuitje.

De buurt wordt steeds op de hoogte gebracht als de kattenvangers op komst zijn. Zo wordt belet dat ook huiskatten worden meegenomen. Als de buurt er geen problemen mee heeft, worden de dieren weer op dezelfde plek uitgezet. ”Alleen zijn er enkele buurten waar de bewoners de katten niet terug willen”, zegt Sofie Vandenbroucke, coördinator van CAD. ”Het gaat om gezonde diertjes die we niet willen laten inslapen. Daarom zoeken we volop naar een oplossing. Daarbij denken we aan een braakliggend stukje grond met poezenhuisjes. Een soort van kattenreservaat. De stad Antwerpen beloofde om mee te zoeken naar een oplossing.” Bewoners die zwerfkatten bij CAD aanmelden, moeten wel geduld hebben. ”We hebben vier vaste vrijwilligers die soms worden bijgestaan door anderen”, zegt Vandenbroucke. ”Je moet soms geluk hebben bij het vangen van een zwerfkat.”

Ondertussen heeft CAD samen met Antwerpen een nieuwe folder uitgebracht over de sterilisatie van huispoezen. De brochures liggen bij de dierenartsen en in de districtshuizen.