"Britse kritiek op EU-financiën terecht"

De kritiek van Groot-Brittannië op de Europese begrotingsplannen en de Britse roep om meer investeringen in communicatieprojecten en wetenschap zijn terecht. Dat heeft Valéry Giscard d'Estaing, de belangrijkste architect van de Europese grondwet, maandag in een interview met persbureau Associated Press gezegd.

AP Ned

"Volgens de Britten is de huidige structuur van de Europese begroting niet toegesneden op de behoeften van vandaag en morgen - en dat is inderdaad zo", aldus Giscard. Daarnaast zei Giscard dat een te groot deel van het budget van de Europese Unie opgaat aan het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

De Britse premier Tony Blair heeft gezegd bereid te zijn de door oud-premier Margaret Thatcher verkregen korting op de Britse EU-bijdrage, zo'n 4,6 miljard euro per jaar, in te leveren als de EU de landbouwsubsidies afschaft en economische hervormingen doorvoert. De Europese landbouwsubsidies komen voornamelijk ten goede aan Franse boeren.

Volgens Giscard was het ook terecht dat de Franse president Jacques Chirac op de Europese top in Brussel onlangs zijn vraagtekens zette bij het hedendaagse nut van de Britse korting op de EU-bijdrage. "De korting is tamelijk onredelijk", aldus Giscard.

Over de Europese grondwet zei Giscard dat aanpassingen in verband met de Franse en Nederlandse verwerping van het verdrag niet aan de orde zijn, en dat alle 25 lidstaten het Europese grondwetverdrag zouden moeten ratificeren. De EU-leiders kwamen vorige week overeen de deadline voor de ratificatie van de grondwet uit te stellen tot november 2006. Giscard zei eerder al dat Europa in het geheel niet in een crisis zou verkeren als Frankrijk 'ja' zou hebben gezegd tegen de Europese grondwet in het referendum van 29 mei.