"Zelfstandigen die vroeger stoppen niet levenslang bestraffen"

Senator Jan Steverlynck (CD&V) heeft een wetsvoorstel ingediend waardoor zelfstandigen die voor hun 65ste stoppen met werken enkel financieel gestraft zouden worden tot ze 65 jaar geworden zijn. Volgens Steverlynck voorziet de regeringsnota "actief ouder worden" een levenslange financiële bestraffing voor zelfstandigen die vervroegd met pensioen gaan.

Belga

Volgens Steverlynck voorziet de nota dat zelfstandigen per jaar dat ze voor het 65ste stoppen met werken voor de rest van hun leven 4 procent pensioen verliezen. "Dergelijke bestraffing is veel te zwaar. Daarom heb ik een wetsvoorstel ingediend dat de financiële bestraffing terugschroeft bij zelfstandigen die vervroegd stoppen met werken", zegt de senator in een mededeling.

Steverlynck stelt nu voor om de zelfstandigen die vroeger stoppen enkel te bestraffen gedurende de jaren dat ze vervroegd met pensioen gaan. Eenmaal ze 65 zijn, zouden ze hun normaal pensioen ontvangen. "Op die manier is er een evenwicht tussen mensen stimuleren om langer te werken en het geven van pensioen waar ze recht op hebben", zegt Steverlynck.