"Regering moet sneller in actie schieten bij hitte"

Groen! noemt het onbegrijpelijk dat het zo lang duurt vooraleer de federale regering in gang schiet en actie onderneemt tegen de ozonpieken. De voorwaarden om maatregelen te treffen zijn veel te streng, meent partijvoorzitster Vera Dua.

Belga

"Het is onbegrijpelijk dat dagen achtereen hoge temperaturen worden opgetekend of voorspeld en dat het in de media lang aangekondigde Hitte Ozon-Plan van de federale regering niet in gang schiet", zegt Dua maandag in een mededeling. Dat de regering stelt dat het nog te vroeg is om alarm te slaan, kan volgens haar niet. "Dat staat in schril contrast met de werkelijkheid. Mensen hebben nu last van de hitte en de luchtvervuiling. Kinderen en oudere mensen lopen vandaag risico", luidt het.

De Vlaamse groenen hebben ook vragen bij de strenge voorwaarden die gelden om het noodplan in werking te zetten. Ze storen zich naar eigen zeggen vooral aan de hoge ozonwaarde van 240 microgram per m3 die de regering hanteert om tot actie over te gaan. Die waarden worden zelden of nooit gehaald. Groen! wil dat de Europese waarschuwingsdrempel van 180 µg/m3 wordt gebruikt.

Dua eist zowel van de Vlaamse als van de federale regering een preventieve aanpak. "Vooral nu we gewaarschuwd zijn (na de hete zomer van 2003, nvdr). We weten dat hete zomers en hittegolven meer en meer zullen voorkomen. Blijven wachten is geen optie".