Luxemburg houdt vast aan referendum over EU-grondwet op 10 juli

Luxemburg blijft bij zijn voornemen om op 10 juli een referendum te houden over de Europese grondwet. Dat heeft het Franse persagentschap AFP maandag uit eensluidende bronnen vernomen.

Belga

Volgens de voorzitter van de groene fractie, François Bausch, zei de nummer twee op het Luxemburgse ministerie van Buitenlandse Zaken, Nicolas Schmit, maandag voor de kamercommissie Buitenlandse Zaken dat "de regering voorstander is om het referendum op 10 juli te houden". "Alle partijen zijn het erover eens om het referendum wel degelijk op 10 juli te laten plaatsvinden", aldus Bausch.

Ook de Luxemburgse minister van Landbouw Fernand Boden heeft zich in die zin geuit. Hij zit maandag samen met zijn ambtgenoten uit de EU-lidstaten.

Na het Franse en Nederlandse 'neen' tegen de Europese grondwet kwamen de Europese staats- en regeringsleiders vorige week op hun top in Brussel overeen om een pauze in te lassen in het ratificatieproces voor de grondwet en een reflectieperiode te houden. Concreet kan elke lidstaat zijn eigen tempo bepalen. Kort na het Franse 'neen' liet de Luxemburgse premier en huidig EU-voorzitter Jean-Claude Juncker optekenen dat hij opstapt als het referendum in zijn land negatief uitvalt.