Al faket de vrouw zo fel, de hersenscan achterhaalt haar wel

Vrouwen zijn zeer sterk in het 'faken' van orgasmes. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Groningen die dertien heteroseksuele stelletjes (19-49 jaar) onderwierp aan een hersenscan, die kon uitmaken wanneer een orgasme echt was of niet. De resultaten van het onderzoek werden tijdens een vruchtbaarheidsconferentie voorgesteld.

Belga

De paartjes werd gevraagd zich om beurten neer te leggen, met hun hoofd onder de scanner, terwijl de partner hem/haar manueel stimuleerde. Om in de stemming te komen, werden de lichten gedimd en alle omgevingsgeluiden buitengesloten. Aan de vrouwen werd nadien ook gevraagd een orgasme te faken, zodat de scanresultaten konden vergeleken worden met die van de echte orgasmes.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat wanneer vrouwen een orgasme faketen, een deel in hun hersenen dat onder bewuste controle stond, oplichtte, terwijl echte orgasmes zich in het onderbewustzijn voordeden. In dat laatste geval werden grote delen van de hersenen als het ware op non-actief gezet, voornamelijk de emotionele delen die zouden oplichten in geval van angst.

"Dat betekent dat wanneer een vrouw niet op haar gemak is of schrik heeft, ze zeer moeilijk een echt orgasme kan bereiken", aldus professor Holstege. "Ze is echter wel zeer goed in staat een orgasme te faken, zo blijkt uit de scanresultaten", aldus nog Holstege.

Bij mannen waren het voornamelijk de hersendelen die aanrakingen en contact interpreteerden, die geactiveerd werden. Terwijl vrouwen zich dus beschermd willen voelen, is het voor mannen belangrijk te weten dat ze fysiek zullen gestimuleerd worden, zo luidt het.