Wetenschappers verwachten over 10 jaar kunstmatige zaad- en eicellen

Over tien jaar zal de wetenschap in staat zijn kunstmatige zaad- en eicellen te produceren. Dat staat te lezen in een maandag gepubliceerde studie van Britse wetenschappers.

Belga

De bevindingen van de professoren Behrouz Aflatoonian en Harry Moore van de universiteit van Sheffield kunnen een revolutie teweeg brengen in de klassieke opvatting over het ouderschap. Volgens hen zal het mogelijk zijn, vertrekkende vanuit embryonale stamcellen, reproducerende stamcellen aan te maken, de cellen die aan de basis liggen van de originele zaad- en eicellen.

Eenmaal de reproducerende stamcellen aangemaakt, moeten ze enkel nog ingeplant worden in de teelballen van de man of de eierstok van de vrouw, een omgeving waar de hormonale omstandigheden de definitieve ontwikkeling van de gezochte zaad- en eicellen bevorderen.

Er zou ook een therapeutisch kloonproces nodig zijn om er zich van te verzekeren dat de ingeplante reproducerende stamcellen wel degelijk de genetische handtekening van de drager hebben. "Het duurt nog een tiental jaar vooraleer het klinisch mogelijk zal zijn. Er rest ons nog veel werk en we moeten bewijzen dat deze techniek geen risico's inhoudt", gaf professor Moore toe, enkele uren voor de resultaten van de studie officieel werden voorgesteld in Kopenhagen.