Nijntje viert haar vijftigste verjaardag

Nijntje, het alom bekende kleuterkonijntje, viert dinsdag 21 juni haar 50ste verjaardag. Nijntje Pluis, van geestelijke vader Dick Bruna, is na 50 jaar wereldwijd een begrip. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt dinsdag het boekje "Nijntjes verjaardag".

Belga

Hoewel ze in de prentenboekjes eeuwig jong blijft, zag Nijntje het daglicht al in 1955, toen Dick Bruna geïnspireerd werd door het speelgoedkonijn van zijn zoontje en zijn Nijntje voor het eerst op papier zette. Hoewel ze er toen nog uitzag als een stoffen konijn met gekke oren, kreeg ze al snel haar beroemde, strakke uiterlijk.

De Nijntje-serie bestaat uit eenvoudige, vriendelijke verhaaltjes over gewone dingen. Het concept is simpel: een rijmpje van vier regels op de linkerpagina en een illustratie op de rechterpagina. De boekjes zijn stevig en klein, wat ze zeer geschikt maakt voor de doelgroep, namelijk kinderen van twee tot zes jaar.

Nijntje heeft een glansrijke carrière achter de rug. Zo kreeg ze haar eigen musical en werd ze ambassadeur van New York. De boeken van Dick Bruna zijn in meer dan veertig talen vertaald. Het konijntje is wereldberoemd en luistert in het buitenland naar de naam 'Miffy'. Het Discovery Museum in het Engelse Newcastle opende begin deze maand de tentoonstelling 'Happy Birthday Miffy: a celebration of the work of Dick Bruna.'

Voorlopig verdwijnt Nijntje nog niet van het toneel. Het nieuwste boek 'Nijntje in luilekkerland' ligt nu in de winkels.