China wil de beurs aantrekkelijker maken

China heeft een lijst opgemaakt van 42 bedrijven, waaronder een aantal 'kroonjuwelen' van de Chinese economie, die deel zullen gaan uitmaken van een programma om aandelen van de bedrijven die in handen zijn van de Chinese overheid voortaan verhandelbaar te maken op de beurs. Zo meldt het agentschap Nieuw China.

Belga

Op de lijst staan onder meer de grootste Chinese staalproducent Baosteel, waterkrachtcentrale China Yangtze Power en de oliegigant Sinochem International. De Chinese overheid wil de beurs, die momenteel op het laagste niveau staat sinds acht jaar, nieuw leven inblazen. Tweederde van de kapitalisatie op de Chinese beurs is samengesteld uit aandelen die niet verhandelbaar zijn en die worden aangehouden door de staat.

In 2001 hadden de autoriteiten het plan opgevat om de overheidsaandelen te gebruiken om een stelsel van sociale bescherming op te zetten, maar dat plan werd opgegeven na protest van beleggers en investeerders. De laatste maanden probeerde Peking om de beurs te herlanceren onder meer door de heffingen op dividenden te verlagen. De Chinese regering zou nu een fonds van 15 miljoen dollar willen uitbouwen om de beurzen in het land uit het slop te halen. Dat wist een officiële bron te melden in de New York Times, maar het verhaal werd niet bevestigd door de centrale bank.