"Opec niet meer geloofwaardig als hoeder van prijsstabiliteit"

De Opec is niet meer geloofwaardig als het erop aankomt de stabiliteit van de prijzen van aardolie te vrijwaren, stelt het in Londen gevestigde studiecentrum CGES (Centre for Global Energy Studies) in zijn maandrapport, dat nauwlettend gevolgd wordt door de markt.

Belga

"De Opec heeft alle geloofwaardigheid als hoeder van de olieprijzen verloren en de bewering van de organisatie dat ze al het mogelijke doet om de prijzen van ruwe olie te temperen, begint hol te klinken", meent de onderzoeksgroep.

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen kondigde vorige week woensdag aan dat ze haar quota in juli met een half miljoen vaten zou optrekken tot 28 miljoen vaten per dag. Ze zette ook de deur open voor een tweede gelijkaardige verhoging "als de prijzen hoog blijven of nog stijgen".

"De Opec-leden lijken zonder gêne uit te testen hoe hoog ze de olieprijzen kunnen laten stijgen zonder een reactie van de consumenten uit te lokken", merkt het CGES in zijn rapport op. "Blijkbaar vindt de organisatie 50 dollar per vat een aanvaardbare prijs voor haar nieuwe korf van ruwe aardolie. Als dat echt het geval is, is de prijsdoelstelling op een jaar tijd verdubbeld." Het studiecentrum herinnert eraan dat de Opec tot eind januari van dit jaar 25 dollar per vat als een "correcte" prijs vooropzette.