Oxfam protesteert tegen nieuw suikervoorstel van Europese Commissie

Het nieuwe suikervoorstel van de Europese Commissie is rampzalig voor bepaalde arme landen. Dat deelde Oxfam maandag mee in een perscommuniqué.

Belga

Het voorstel van de Commissie bestaat erin dat Europa tussen 2006 en 2008 zijn steunprijs voor een kilogram witte suiker met 39 eurocent wil afbouwen. Voor een kilo suikerbieten wil ze 42 cent minder betalen. Ook wil de Commissie een fonds oprichten om suikertelers te helpen met het omschakelen naar een andere sector.

"Een hervorming van het suikerbeleid is nodig om exportdumping te voorkomen en om de arme landen gemakkelijker toegang te geven tot de Europese markt. Dit voorstel schaadt de armste landen echter erg, want ze krijgen geen voldoende hoge prijs meer om de suikerteelt op lange termijn op te bouwen", zei de woorvoerder van Oxfam, Luis Morago.

"Deze benadering is trouwens geen garantie om de overproductie te verminderen en de dumping in arme landen te verhinderen", aldus Morago.

De Commissie stelt veertig miljoen euro ter beschikking in 2006 ter compensatie voor de ACP-landen (Afrika, de Caribische gebieden en de Stille Zuidzee-regio's) en een niet nader bepaald bedrag voor de periode 2007-2013.

Oxfam vraagt voor de ACP-landen minstens vijfhonderd miljoen euro per jaar vanaf 2005 en een aangepaste begeleiding voor de suikerproducerende landen die getroffen zullen worden door de maatregel.

De Europese Commissie keurt het voorstel woensdag officieel goed.