Brits gerecht oordeelt dat Yukos lening niet volledig heeft afbetaald

Een Britse rechtbank heeft vrijdag geoordeeld dat oliegigant Yukos het heeft nagelaten een lening van 482 miljoen dollar, die aan het bedrijf werd toegekend door enkele Westerse banken, terug te betalen. Dat liet een woordvoerster van de Russische groep maandag weten vanuit Londen.

Belga

"De groep zal deze week laten weten of ze al dan niet in beroep gaat tegen deze beslissing, die vrijdag werd genomen door het Londense High Court", aldus nog de woordvoerster.

Een bankengroep, geleid door de Société Générale, leende Yukos in 2003 een miljard dollar, waarvan de groep op heden nog 482 miljoen dollar (395 miljoen euro) niet zou hebben terugbetaald. Yukos zag zijn rekeningen en zijn aandelen bevroren worden, na een aanzienlijke fiscale herziening van enkele miljarden dollars.

Sindsdien is het dochterbedrijf van de oliereus, Joeganskneftegaz, verkocht en zijn de voormalige baas van Yukos, Michail Chodorkovsky, en diens zakenpartner, Platon Lebedev, veroordeeld tot negen jaar cel voor belastingontduiking en oplichting op grote schaal.