Janssen Pharmaceutica investeert 20 miljoen in gesloten productieketen

Het bedrijf Janssen Pharmaceutica heeft 20 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe volledig gesloten productieketen voor actieve stoffen van geneesmiddelen in haar vestiging in Geel.

Belga

De installatie wordt later vandaag officieel geopend in aanwezigheid van federaal minister van Economie Marc Verwilghen.

De nieuwe productieketen bevordert de veiligheid omdat ze ervoor zorgt dat de werknemers niet in contact komen met de actieve stoffen. Zo gebeuren manuele handelingen via ingebouwde handschoenen. De installaties zijn dan ook zeer geschikt voor de behandeling van hoogactieve stoffen zoals producten voor kankerbehandeling en verdovende middelen voor anesthesie en pijnbehandeling, aldus het geneesmiddelenbedrijf.

De gesloten productieketen bevordert volgens Janssen Pharmaceutica niet alleen de veiligheid, maar ook de kwaliteit wegens de zeer sterk gezuiverde lucht. In de afgezonderde ruimte zijn er maximaal 10.000 stofdeeltjes per kubieke voet, terwijl dat er in een normale omgeving enkele miljoenen zijn.

De productieketen bestaat in feite uit vier installaties. Er zijn weegcellen waar de werknemers in beschermingskledij afgezonderd van de omgeving kunnen werken, een compleet van de buitenwereld afgesloten productie-eenheid voor de actieve stoffen, een poedereenheid (waar hoogactieve poeders worden gemalen en gezeefd tot ze de gewenste korrelgrootte hebben) en een eenheid waar het gebruikte materiaal gereinigd wordt.

Janssen Pharmaceutica, een onderdeel van de Johnson & Johnson- groep, heeft vestigingen in Beerse, Geel en Olen, waar in totaal 4.350 mensen werken. Bij de chemische productie in Geel werkten er begin dit jaar 740 mensen. Ongeveer twee derde van de wereldwijde chemische productie binnen de farmaceutische sector van Johnson & Johnson gebeurt in Geel, aldus het bedrijf.