Slechts één op drie afgedankte auto's legaal gerecycleerd

Van de 250.000 personenauto's die jaarlijks in België worden afgedankt, worden er slechts 90.000 gerecycleerd in erkende schrootverwerkingscentra. Nog eens evenveel auto's vertrekken al dan niet als tweedehandswagens naar het buitenland. De rest wordt illegaal verschroot.

Belga

De beroepsfederaties uit de auto- en de schrootsector vragen al jaren een systeem waarbij elke auto traceerbaar blijft telkens hij van eigenaar verandert. Dat schrijft De Tijd maandag.

Afgedankte auto's moeten in België in erkende verschrotingscentra worden ontmanteld. Het zijn auto's die bij de keuring een rode kaart kregen of door de eigenaar bij garages, autohandelaars of schroothandelaars als autowrak werden achtergelaten. Europa bepaalt dat elke auto die uit circulatie wordt genomen vanaf 2006 voor 85 procent moet worden gerecycleerd. "Slechts 90.000 van de 250.000 auto's die jaarlijks uit roulatie worden genomen, worden gerecycleerd in erkende schrootcentra", zegt directeur Vincent Quidousse van het Belgische schrootverwerkingsbedrijf BST in De Tijd.

"De overige belanden in het grijze en zwarte circuit. We schatten dat er 80 tot 100.000 al dan niet onder het mom van tweedehandswagens via de Antwerpse haven worden geëxporteerd. De rest wordt verschroot in centra die niet erkend zijn."