Japan verliest stemming in walvisvaartcommissie

De landen die de commerciële walvisvaart willen herinvoeren komen één stem tekort om hun zin te kunnen doordrijven, zo bleek maandag op de eerste dag van de jaarvergadering van de Internationale Walvisvaartcommissie in het Zuid-Koreaanse Ulsan.

Belga

BR> Een voorstel van Japan om een discussie over beschermde gebieden voor walvissen van de agenda te halen werd met 29 tegen 28 stemmen verworpen. Een opheffing van het sinds 1986 geldende verbod op de commerciële walvisvaart is niet aan de orde, omdat de voorstanders niet beschikken over de daarvoor benodigde driekwart van de stemmen. Maar als het Japanse voorstel was aangenomen hadden de voorstanders van de commerciële vangst de agenda kunnen bepalen en bijvoorbeeld onderwerpen opvoeren als het uitbreiden van beperkte vangsten, waaronder Japans "wetenschappelijke" vangst.

Nu Japan en zijn bondgenoten hebben verloren blijft een voorstel tot uitbreiding van de beschermde gebieden op de agenda staan.

De volgende stemming op de vijfdaagse bijeenkomst zal waarschijnlijk gaan over de door Japan en zijn bondgenoten bepleite invoering van geheime stemmingen. De vorige jaarvergadering van de IWC eindigde met een oproep aan Japan om zijn onderzoeksprogramma stop te zetten, waarna in Japan stemmen pogingen om uit de IWC te stappen. "Steeds meer mensen vragen zich af waarom wij in de IWC blijven," zei de Japanse parlementariër Yoshimasa Hayashi voordat de nieuwe jaarvergadering van start ging.

Behalve Japan staan nog enkele landen beperkte vangsten toe, terwijl Noorwegen als enige het vangstverbod openlijk tart. Samen doden deze landen jaarlijks minstens 1.550 walvissen.