Rumoer bij beëdiging vrouwelijke minister in Koeweit

De beëdiging van Massouma al-Mubarak als eerste vrouwelijke kabinetslid in Koeweit is maandag rumoerig verlopen. Fundamentalistische en conservatieve parlementsleden lieten op luide wijze hun ongenoegen blijken, terwijl vooruitstrevende afgevaardigden Al-Mubarak minstens zo luid geluk wensten in haar nieuwe functie.

AP Ned

Al-Mubarak, een in de Verenigde Staten opgeleide docente politicologie, werd 12 juni benoemd tot minister van planning en bestuurlijke ontwikkeling. In Koeweit worden leden van het kabinet automatisch lid van het parlement. Tegenstanders menen dat haar benoeming ongrondwettelijk is, omdat zij niet voldoet aan de voorwaarde dat een minister een 'stemgerechtigde kiezer' moet zijn.

Volgens de tegenstanders is Al-Mubarak niet als kiezer geregistreerd; de jaarlijkse registratieperiode in februari was immers al voorbij toen het vrouwenkiesrecht eindelijk werd ingevoerd. Het kabinet stelt dat iemand niet geregistreerd hoeft te zijn om een "stemgerechtigde kiezer" te zijn. Ook de premier, sjeik Sabah Al Ahmed Al Sabah, en minister van binnenlandse zaken sjeik Nawwaf, zijn niet geregistreerd. De premier zei dat de tegenstanders de kwestie kunnen aankaarten bij het constitutionele hof, maar dat wat gedaan is, is gedaan. "Ze heeft de eed afgelegd en ze blijft", zei hij.