Schandaal rond mislukte harttransplantatie in Zwitsers ziekenhuis

Een ziekenhuis in het Zwitserse Zürich is in opspraak nadat bekend werd dat er een harttransplantatie werd uitgevoerd waarbij bewust een hart werd ingeplant van iemand wiens bloedgroep niet compatibel was met die van de patiënt. De patiënt overleed enkele dagen na de operatie.

Belga

De kantonale overheid maakte zondagavond bekend dat twee chirurgen van het ziekenhuis geschorst werden en dat er een moratorium staat op alle harttransplantaties, zolang het gerechtelijk onderzoek naar de mislukte harttransplantatie loopt. Het bewuste ziekenhuis staat algemeen bekend als een van de beste in Zwitserland.

De zaak begon in april 2004 bij de harttransplantatie van een 57-jarige vrouw, Rosemarie Voser. De Zwitserse televisie kreeg de toestemming om de patiënte te filmen in het kader van een documentaire over transplantaties.

Twee dagen na de operatie, uitgevoerd door een Zürichs chirurg die internationale erkenning genoot, professor Marko Turina, overleed de patiënte door complicaties. Het was een van de laatste operaties van professor Turina. Sindsdien is de man op pensioen.

Er werd een onderzoek ingesteld, dat aantoonde dat de patiënte een hart had gekregen van iemand wiens bloedgroep niet compatibel was met die van haar.

Aanvankelijk werd de zaak geweten aan een menselijke fout. Vorige week onthulden enkele kranten echter dat het hart bij wijze van experiment werd ingeplant, om te zien of het mogelijk is om een orgaan van iemand met een andere bloedgroep dan die van de patiënt te transplanteren.