Anti-Syrische oppositie wint libanese verkiezingen

De Libanese minister van binnenlandse zaken Hassan Sabei heeft de overwinning van de anti-Syrische oppositie in de laatste ronde van de Libanese parlementsverkiezingen maandag bevestigd.

AP Ned

Oppositiekandidaten wonnen alle 28 zetels die in de laatste verkiezingsronde te vergeven waren.

Met de overwinning heeft de door Saad Hariri aangevoerde oppositie de meerderheid in het parlement behaald. Hariri droeg de overwinning op aan zijn in februari vermoorde vader, oud-premier Rafik Hariri, en maakte een verzoeningsgebaar naar zijn verslagen tegenstanders door te zeggen dat de dialoog met iedereen gehandhaafd moet blijven.

In Tripoli, in Noord-Libanon, waren vrouwen en kinderen maandagochtend al in blijdschap de straat opgegaan. Ze zwaaiden met vlaggen en dansten. Vele oppositieaanhangers reden juichend door de Libanese hoofdstad Beiroet. De verkiezingen waren niettemin verre van democratisch. Volgens het hoofd van de EU-delegatie van verkiezingswaarnemers, José Ignacio Salafranca, hebben zijn ongeveer honderd medewerkers in de eerste drie verkiezingsrondes een paar pogingen tot omkoping van kiezers waargenomen. Een ingrijpende herziening van de stemprocedures is volgens hem noodzakelijk. President Emile Lahoud riep maandag op de kieswet te veranderen om een einde te maken aan het kopen van stemmen en zo alle kandidaten een gelijke kans te geven. Een verliezende parlementskandidaat in de regio Akkar, de christen Mikhail Daher, beschuldigde de islamitische Toekomstbeweging van Hariri van het kopen van stemmen. Er stond veel op het spel toen de kiezers zondag in Noord-Libanon naar de stembus gingen voor de vierde regionale ronde van de verkiezingen. Er waren nog 28 zetels te verdelen en de anti-Syrische oppositie moest er 21 winnen om de meerderheid te verkrijgen in het 128-koppige parlement. Vooral de verrassende overwinning van de christelijke oud-legerleider Michel Aoun in de derde ronde maakte dit moeilijker dan aanvankelijk was aangenomen. Aoun won maar liefst 21 zetels. De pro-Syrische sjiitische groepen Amal en Hezbollah behaalden in de eerste drie ronden samen met hun bondgenoten 35 zetels. De verkiezingen waren de eerste in Libanon zonder Syrische overheersing; aan de Syrische militaire aanwezigheid in het land kwam in april na 29 jaar een eind. De moord op oud-premier Rafik Hariri, de vader van Saad Hariri, was aanleiding voor de grootschalige anti-Syrische protesten die uiteindelijk leidden tot de Syrische terugtrekking. slot maw6106tbdp7304/7448tbpg/maw8136pg 201817 jun 05GMT